lauantai 20. huhtikuuta 2013

"Wax on, wax off"

Saitteko juuri mielikuvan autoa kiillottavasta Karate Kid:istä? On muuten sattumalta syntymävuonnani ilmestynyt elokuva. Tiedätte varmasti mikä tarkoitus otsikolla on. Foundations, foundations...

Siitä päästinkin taas nettikurssini pariin! En tiedä osaanko tarpeeksi hyvin pukea sanoiksi kurssin antia, mutta otsikko antaa minusta parhaan mielikuvan.

Etukäteen tiesin Trkmanin tavaramerkiksi tietysti juoksukontaktit, cik/cap -käännökset ja temput. Nyt lisäisin tavaramerkkeihin myös huolellisen pohjatyön ja itsenäisyyden opettamisen. Olen kurssin myötä löytänyt agilitystä hiomisen hienouden. Agility on ehkä näyttäytynyt minulle tähän asti enemmän ohjaajan taitojen hiomisena, nyt siis on löytynyt se koiran kouluttamisen osuus. Näen paremmin niitä pieniä työstettäviä paloja.

Kurssilla koettua:

 • Koiralla pitää olla HALU lähteä suorittamaan itsenäisesti.
 • Koiran pitää OSATA tehdä itsenäisesti.
 • Harjoitukset ovat yksinkertaisia ja niitä voi tehdä parilla siivekkeellä ja putkella.
 • Esim. jos koira ei irtoa yhdelle siivekkeelle riittävän matkan päästä itsenäisesti (ei lelua/kippoa houkuttimena), pysytään siinä harjoituksessa.
 • Harjoitusta pitää aina muokata hieman, ei toisteta samaa.
 • Häiriöesteet heti alusta lähtien.
 • Hitaammin on nopeammin. Ei edetä ennen kuin koiralla on tarpeeksi taitoa.
 • Tehdään kisamaisessa vireessä
 • Toistaiseksi aloitellaan vain "hetsauksista"

Minua ei turhauta "wax on, wax off" laisinkaan, itseasiassa päin vastoin. Tämä sopii minulle!


Kaikkia treenejä en FC:n osalta kuvaa, tai työstä julkaistavaksi asti. Kurssilla tulee valtavasti hyviä ideoita muokata muutaman esteen pätkiä. Opettelen treenaamaan lyhyemmin ja lyhyemmin koiraa kohti. Videointi auttaa suunnittelemaan huolellisesti harjoituksen, ja pitämään sen lyhyenä.

Kun katselee muiden videoita, alkaa nähdä kehitettäviä asioita. Sitten tekee oman videon ja näkee siellä ne ihan samat asiat. Kait se on hieman kuin pyörällä ajo? Kun katsoo muiden pyöräilevän, voi saada vinkkejä, mutta käytännönharjoitus on tarpeen, jotta oppii itse ajamaan.


Tässä meidän lyhyt "Lesson 1, part 2", ennen kuin seuraavat harjoitukset tulevat. Alussa keinun kolistelua, välissä kasia häiriöesteillä. Työnnän mielestäni koiran "leviämään" vasemmalle käännöksessä, liikkuvan kuvan perusteella. Luulen että tarvitaan paljon enemmän etäisyyttä siivekkeiden välille, jotta pystyn pitämään liikkeen yllä, mutta samaan aikaan lähtemään ajoissa pois babysittaamasta käännöstä. Tai siis tässä tapauksessa häiritsemästä käännöstä. Lopussa ihan vaan oman vuoron odotus -harjoitus, Herkkuahan ketutti huolella, kun ei päässyt koko ajan mukaan... not.
2 kommenttia:

 1. Kyllä, nimenomaan tarvittavien taitojen (ei vain esteiden) kunnollinen opettaminen on minusta usein uupunut niissä agilityssa! Siinä on vaan niin houkuttelevaa lähteä heti tekemään rataa kun koira osaa esteitä ja toivoa että se oppii asiat siinä sivussa. Ja tokihan osa oppii, mutta aika monella varmaan motivaatio-ongelmat yms johtuu juuri siitä perusosaamisen puutteesta. Näin ainakin tuntuu omieni kohdalla olevan.

  - Petronella

  VastaaPoista